Kontracepcija

Zmote o kontracepciji

Kontracepcijo še vedno spremlja precej zmot in mitov. Da bi se izognila posledicam neželene nosečnosti, so na tem mestu navedena nekatera dejstva o najpogostejših mitih in zmotah.

Ali je kondom 100-odstotno učinkovit?

Ne. Učinkovitost kondoma je pri tipični rabi približno 80-odstotna, kar je posledica nedosledne (npr. prepozna namestitev) ali nepravilne (npr. počen ali izpadel kondom) uporabe. Ker lahko že predsemenska tekočina vsebuje semenčice, je potrebno kondom uporabljati od samega začetka pa vse do konca spolnega odnosa.

Ali lahko zanosim med jemanjem kontracepcijskih tablet?

Tablete nudijo zelo visoko zaščito, če jih jemlješ redno in dosledno vsak dan ob približno istem času. Preprečujejo ovulacijo (sprostitev jajčeca iz jajčnika) in s tem oploditev. Do neke mere zgostijo sluz v materničnem vratu in ga tako naredijo manj prehodnega za semenčice.

Ali lahko zanosim, če partner doživi izliv bližino nožnice, ne pa neposredno vanjo?

Možnost zanositve je sicer majhna, vendar mogoča, če je prišlo do prenosa semenske tekočine na vhod nožnice. Ne pozabi, da so semenčice lahko prisotne tudi v predsemenski tekočini.

Je prekinjen spolni odnos (metoda z umikom spolnega uda pred izlivom) učinkovita metoda kontracepcije?

Ne. Ta metoda namreč zahteva precejšnjo mero samodiscipline in samoobvladovanja pri moškem, poleg tega pa so lahko semenčice prisotne že v predsemenski tekočini, katere izliv moški praviloma ne čuti.

Ali lahko zanosim že pri prvem spolnem odnosu?

Da. Zanosiš lahko tudi v primeru, da je prišlo le do prenosa semenske tekočine na vhod nožnice in samega spolnega odnosa kot takšnega sploh ni bilo.

Ali tuširanje po spolnem odnosu zmanjša možnost zanositve?

Ne. Tuširanje v nobenem primeru ne pripomore k manjši možnosti zanositve.

Ali ženska lahko zanosi, če ne doživi orgazma?

Da. Orgazem na možnost zanositve nima vpliva.

Ali položaj pri spolnem odnosu vpliva na možnost zanositve?

Ne. Ne glede na položaj lahko zanosiš kadarkoli, če ne uporabljaš zanesljive metode kontracepcije.

Ste že prebrali spodnje članke?

Kako pravilno uporabiti kondom?

Ne glede na način spolnega odnosa je pravilna in dosledna raba kondoma ključna pri preprečevanju neželene nosečnosti (in spolno prenosljivih okužb...

Manj učinkovite metode kontracepcije

Če imaš ali načrtuješ spolne odnose, poskrbi za primerno kontracepcijo. Kondom Uporaba kondomov je varna in zanesljiva, če se jih uporablja...