Kontracepcija

Manj učinkovite metode kontracepcije

Če imaš ali načrtuješ spolne odnose, poskrbi za primerno kontracepcijo.

Kondom

Uporaba kondomov je varna in zanesljiva, če se jih uporablja pravilno. V primeru znane alergije na lateks so na voljo kondomi iz poliuretana. Prednost kondoma je, da zelo zanesljivo ščiti tudi pred spolno prenosljivimi okužbami, ki so med mladimi pogost pojav.

Naravne metode

Koledarska metoda temelji na približnem izračunu plodnih dni, ko je verjetnost zanositve največja in se je spolnim odnosom potrebno izogniti. Metoda ni zanesljiva, ker je čas ovulacije težko natančno določiti in ker nanj vplivajo številni dejavnik (rednost ciklusa, stres, bolezen, jemanje nekaterih zdravil, …). Merjenje bazalne temperature temelji na merjenju telesne temperature zjutraj, ko se ženska zbudi in preden vstane iz postelje. Približno dan po ovulaciji se temperatura dvigne za 0,2 do 0,4 °C in lahko ostane povišana do nastopa menstruacije. Metoda ni zanesljiva.

Ovulacijska metoda (opazovanje sluzi) temelji na opazovanju sluzi, ki v času ovulacije postane obilna, prozorna, redka in bolj vlecljiva. Metoda ni zanesljiva.

Simptotermalna metoda združuje opazovanje sluzi in merjenje bazalne temperature in je malo zanesljiva.

Prekinjen spolni odnos

Pomeni umik spolnega uda iz nožnice tik pred izlivom semenske tekočine (ejakulacijo) in izliv zunaj nožnice. Metoda ni zanesljiva, ker zahteva veliko samoobvladovanja, semenčice pa so lahko prisotne že v predsemenski tekočini, katere izliv moški praviloma ne čuti. Metoda ni zanesljiva.

Metode kontracepcije, ki so primerne za mladostnice

Za mladostnice so primerne vse metode kontracepcije, ki so na voljo v Sloveniji. Vso kontracepcijo, z izjemo kondoma, v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Za uporabo kontracepcije, ki jo predpiše ginekolog, ni potrebna privolitev staršev, je pa vsekakor zaželeno, da se mladostnica s starši o spolnosti odkrito pogovarja. Za predpis kontracepcije (z izjemo materničnega vložka) ginekološki pregled ni potreben.

Ste že prebrali spodnje članke?

Kako pravilno uporabiti kondom?

Ne glede na način spolnega odnosa je pravilna in dosledna raba kondoma ključna pri preprečevanju neželene nosečnosti (in spolno prenosljivih okužb...

Zmote o kontracepciji

Kontracepcijo še vedno spremlja precej zmot in mitov. Da bi se izognila posledicam neželene nosečnosti, so na tem mestu navedena nekatera dejstva o...