Kontracepcija

Želiš pričeti z jemanjem kontracepcijskih tablet? Kako poteka vse skupaj?

Pred pričetkom jemanja kontracepcijskih tablet je potrebno poznati nekaj dejstev. Tukaj so zbrana najpomembnejša.

Pri izbiri metode kontracepcije je ključnega pomena njena zanesljivost, torej kako učinkovito te ščiti pred neželeno nosečnostjo. Kontracepcijske tablete so (poleg kondoma) ena izmed najpogosteje uporabljanih metod v Sloveniji.

Najpomembnejša dejstva o kontracepcijskih tabletah

  • Obstajata dve vrsti kontracepcijskih tablet: kombinirane, ki vsebujejo dve vrsti hormona- estrogen in progestogen, ter takšne, ki vsebujejo le eno vrsto hormona- progestogen. Kontracepcijske tablete so ne glede na vrsto učinkovite le pri redni in dosledni rabi.
  • Kontracepcijske tablete so v Sloveniji na voljo le na zdravniški recept po predhodnem posvetu z zdravnikom, običajno je to ginekolog (izjemoma osebni zdravnik), ki ti tudi lahko nudi najustreznejše svetovanje.
  • Ginekološki pregled v odsotnosti ginekoloških težav za predpis kontracepcijskih tablet ni potreben. Ginekolog se bo s tabo podrobno pogovoril o tvoji osebni, ginekološki in družinski zdravstveni zgodovini, razvadah in tvojih željah ter pričakovanjih.
  • Učinkovitost tablet je zelo visoka le v primeru rednega in doslednega jemanja vsak dan ob približno istem času, zato je zelo pomembno, da za čas jemanja izbereš tisti del dneva, ko je najmanjša verjetnost, da boš na tablete pozabljala (lahko si npr. pomagaš tudi z opomnikom na telefonu).

  • Tablete začnejo učinkovati takoj, če si z jemanjem pričela v prvih 5 dnevih menstruacijskega ciklusa, sicer je potrebno dodatno 7 dni uporabljati kondom ali se spolnih odnosov vzdržati.
  • Vmesne krvavitve oz. krvavi ali rjavi izcedki so v prvih 2-3 mesecih jemanja pogost pojav. Ker običajno postopno izzvenijo, ni razloga za takojšnje prenehanje jemanja tablet.

Preden pričneš z jemanjem tablet, si natančno preberi navodilo za uporabo, ki je priloženo v zavojčku, in ga shrani, če ga boš morda potrebovala. V primeru kakršnihkoli nejasnosti se posvetuj z ginekologom.

Ste že prebrali spodnje članke?

Zmote o kontracepciji

Kontracepcijo še vedno spremlja precej zmot in mitov. Da bi se izognila posledicam neželene nosečnosti, so na tem mestu navedena nekatera dejstva o...

Kako pravilno uporabiti kondom?

Ne glede na način spolnega odnosa je pravilna in dosledna raba kondoma ključna pri preprečevanju neželene nosečnosti (in spolno prenosljivih okužb...