Tvoje telo

Mozolji (akne) –– nočna mora vseh najstnic

Mozolji (akne) zaradi burnih hormonskih sprememb pogosto spremljajo in zagrenijo mladostniško obdobje.

Zakaj se akne sploh pojavijo?

Do aken pride, ko se lojnice zamašijo s čepki loja in odluščenih celic, kar lahko vodi tudi do vnetja in posledično brazgotin. So posledica povečanega nastajanja moških spolnih hormonov (androgenov)  v puberteti in običajno spontano izzvenijo do 20. leta starosti. Pojavljajo se na mestih, kjer je izločanje lojnic že sicer večje, npr. po nekaterih delih obraza (okoli nosu, čelo, brada, …), vratu in hrbtu. Nikoli se  jih ne stiska, prebada ali praska, ker lahko pride do vnetja in tvorbe brazgotin. Dekleta se z njimi najpogosteje srečujejo med 14. in 17. letom, fantje med 16. in 19. letom, pojavijo pa se lahko tudi pri odraslih.

Kako se jih znebiti? Bodo mozolji izginili?

Negi kože in lasišča je v puberteti zaradi pospešenega delovanja žlez lojnic in znojnic potrebno nameniti več pozornosti. Dvakrat dnevno je potrebno obraz očistiti z mlačno vodo in ustreznim čistilom za kožo- o pravi izbiri se posvetuj s strokovnim osebjem (farmacevt v lekarni, zdravnik). Uživaj z vitamini bogato hrano in se izogibaj čokoladi, premastni in preveč začinjeni hrani.

“Na obraz nanesi le takšno kozmetiko, ki bi jo lahko tudi pojedla.”

Sočasno z ustreznim čistilom za kožo lahko obrazu včasih privoščiš še domačo masko. Igralka Cameron Diaz tako pri negi mastne, k aknam nagnjene kože svetuje uporabo mineralne vode in oblogo z rezinami kumar.

Nega suhe kože: Ker je potrebno izdatnejše vlaženje kože, uporabljaj le kozmetične izdelke, ki so namenjeni suhi koži.

Nega normalne kože: Je sicer najmanj zahtevna, vendar vedno uporablja le izdelke, ki so namenjeni negi normalne kože.