Življenjski slog

Kako izgubiš dodatnih 500 kalorij na dan

Ob upoštevanju naslednjih 7 preprostih nasvetov lahko tudi ti izgubiš 500 odvečnih kalorij.

S hrano in pijačo vsak dan zaužijemo veliko kalorij. Precej kalorij je odvečnih, kar hujšanje še oteži. Bodi pozorna na naslednje drobne malenkosti:

1 - Velikost je pomembna!

Če ješ z večjih krožnikov, si boš praviloma naložila več hrane in boš pojedla več, kot telo res potrebuje. Jej z manjših krožnikov in pojej dodaten obrok le, če si res še vedno lačna.

V restavraciji prosi za manjšo porcijo in poleg npr. pojej še skledo solate. Izogni se nepotrebnemu uživanju kruha pri predjedi ali glavni jedi.

2 - Pozabi na prelive in omake.

Omake in prelivi (celo na solatah) vsebujejo ogromno skritih kalorij, sladkorja in škodljivih trans maščobnih kislin,. V restavraciji zahtevaj, da preliv postrežejo ločeno ( npr. na robu krožnika ali v ločeni posodici), saj boš s tem zagotovo zmanjšala zaužito količino. Izogibaj se umetnim, preveč sladkim dodatkom (kečap, majoneza, čokoladna omaka…).

3 - Naroči male porcije!

Če ti slučajno ob pomanjkanju časa preostane le še obisk picerije ali ponudnika hitre hrane, vedno naroči majhno porcijo ali mali meni. Poleg pij samo navadno ali mineralno vodo, za sladico pa si raje naroči sadje. Če je mogoče, izberi  solato ali kakšno zdravo jed z žara (npr. piščančji zrezek, ribji file). Pri pizzah se izogibaj preveliki količini omak in mastnih dodatkov.

4 - Pozabi na sladke brezalkoholne pijače.

Vsebujejo namreč ogromno skritega sladkorja in umetnih snovi, zato z njimi zaužiješ precej nepotrebnih kalorij. Izbiraj raje med navadno ali mineralno vodo, naravno limonado brez sladkorja ali naravnim sadnim smutijem.

5 - Izberi meso na žaru namesto paniranega in ocvrtega.

Panirani in ocvrti zrezki vsebujejo precej več maščob, ogljikovih hidratov in posledično kalorij v primerjavi z zrezkom, pečenim na žaru. Namesto ocvrtega krompirčka izberi kuhan krompir in/ali zelenjavo ali v pečici pečen krompir.

6 - Pri kuhanju se raje posluži dušenja namesto praženja.

Že ena žlica olja vsebuje precej kalorij. Z dušenjem in peko hrane na žaru se lahko nepotrebnemu vnosu kalorij izogneš, jedi pa bodo tudi lažje prebavljive in ne bodo  povzročale občutka teže v želodcu.

7 - Dolgočasja ne preganjaj s prigrizki.

Kolikokrat si iz čistega dolgčasa pojedla nekaj povsem nepotrebnega? Tovrstni prigrizki so pogost krivec za pridobivanje odvečne telesne teže. Jej le takrat, ko si resnično lačna. Prigrizke raje zamenjaj za navadni jogurt ter sveže sadje in zelenjavo. Ne pozabi: zadostna telesna dejavnost in redna, uravnotežena prehrana sta del zdravega življenjskega sloga življenja in ohranjanja primerne telesne teže. Ne izpuščaj glavnih obrokov, da bi se izognila vnosu kalorij.