Življenjski slog

Zakaj je telesna dejavnost pomembna?

Dejstvo je, da telesna dejavnost ugodno vpliva na naše telo in počutje.

Prednosti telesne dejavnosti

Vsaj ena ura zmerne telesne dejavnosti dnevno ima številne prednosti:

  • Telesna dejavnost pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju. Med telesno vadbo v možganih nastajajo posebni živčni prenašalci endorfini, ki izboljšujejo razpoloženje. Redna telesna vadba izboljša tudi spanec in pripomore k pozitivni samopodobi.
  • Telesna dejavnost pomaga pri preoblikovanju telesa. Je eden najpomembnejših načinov za vzdrževanje primerne telesne teže.
  • Vzdrževanje primerne telesne teže je zelo pomembno pri preprečevanju številnih bolezni našega časa, na primer debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 in visokega krvnega tlaka. Zdravstvene težave se lahko pojavijo že pri najstnicah.
  • Redna telesna dejavnost je dolgoročna naložba v telo. Pomaga pri preprečevanju osteoporoze v kasnejših življenjski obdobjih.

Vaje za kondicijo

Redna telesna vadba, zlasti aerobna, ugodno vpliva na srce in izboljša oskrbo telesnih tkiv s kisikom.

Telesna vadba je lahko skupinska ali individualna (npr. tek, plavanje, kolesarjenje, drsanje).

Vaje za moč

Telesna dejavnost ne vpliva ugodno samo na srce, ampak tudi na mišice in sklepe, ki se z vadbo krepijo. Glede na vrsto vadbe, ki jo izvajaš, so dejavne različne skupine mišic.

  • Vaje za krepitev mišic rok: veslanje, dviganje trupa na drogu, smučanje, sklece in različne gimnastične vaje
  • Vaje za krepitev mišic nog: tek, kolesarjenje, veslanje, smučanje.
  • Vaje za lepo oblikovan in čvrst trebuh: trebušnjaki in podobne vaje za krepitev trebušnih mišic, veslanje, različne gimnastične vaje.

Vaje za prožnost

Poleg krepitve srca in drugih mišic se pri telesni dejavnosti poveča tudi prožnost telesa, kar pomaga pri preprečevanju raznih poškodb. Pravilno izvedene raztezne vaje po vsaki vadbi naj bodo sestavni del tvojega treninga.

Pretirana telesna dejavnost je lahko škodljiva.

Telesna dejavnost ne sme postati pretirana, saj lahko pride do poškodb, izvajati pa jo je potrebno v kombinaciji s primerno prehrano, kar je pri razvijajočih se mladostnikih zelo pomembno.